Martin Kot v Kolíně nad Rýnem!!

Eurovizní soutěž mladých hudebníků patří do rodiny mezinárodních soutěží, kterou organizuje Evropská vysílací unie. 

Letošní ročník byl v Kolíně nad Rýnem, svého zástupce zde měla i Česká republika. Jedenáctiletý Martin Kot vystoupil během finále jako 13. v pořadí, čili coby předposlední soutěžní číslo. 

----

Druhá Eurovizní soutěž letošního roku je u konce. Zatímco Eurovision Song Contest 2014 vyhrálo Rakousko, úspěch na Eurovizní soutěži mladých hudebníků v Kolíně nad Rýnem měla opět tato země a potvrzuje svou pozici leadera na poli klasické hudby. Rakouským reprezentantem se stal houslista původem z Činy, Ziyu He.

Eurovizní soutěž mladých hudebníků má svého vítěze. Velkého finálového přenosu se v sobotu 31. května 2014 zúčastnilo v Kolíně nad Rýnem celkem 14 zemí, které vybraly své reprezentanty. Své želízko v ohni měla i Česká republika prostřednictvím České televize, která se této artové soutěže účastní vesměs pravidelně!

Reprezentantem Česka se stal teprve jedenáctiletý Martin Kot z Napajedel, který svět okouzlil svou hrou na akordeon a interpretací skladby "Flick-Flack" od Alberta Vossena. Přestože Martin velmi zaujal jak porotu, tak přítomné diváky před kolínskou katedrálou, absolutním vítězem se nestal. Vítězem 17. ročníku Eurovision Young Musicians se stal Ziyu He reprezentující Rakousko. Ziyu He se světu představil coby fenomenální houslista, což porota a přítomní velmi ocenili. Pro Rakousko je to již páté vítězství na Eurovizní soutěži mladých hudebníků a druhé vítězství na Eurovizní soutěži letos.

Kromě prestižního titulu vítěze si André odváží z Kolína nad Rýnem i trofej a finanční odměnu na podporu své kariéry ve výši 10 000 €. Nejlukrativnější cenou ale pro Evropského mladého muzikanta je však vystupování s Vídeňskou filharmonií, a to již v příštím roce.