Premiéra filmu

PREMIÉRA FILMU:

Časosběrný snímek odtajní zákulisí trnité cesty ze školní učebny základní umělecké školy na velká pódia


 

Premiéra dokumentárního filmu z dílny IS Produkce Malí velcí filharmonici se uskuteční v sále na Malé scéně ve Zlíně 29. 11. od 19. hodin v režii osobitých dětských moderátorů. Film pokřtí kromě dirigenta, zástupců kraje a filharmonie také jeho režisér Martin Gazda. Ten byl po několik měsíců součástí historicky největšího projektu veřejných ZUŠ ve Zlínském kraji.

Projekt Malí velcí filharmonici. Měsíce dřiny, doma, s učitelem.. bude to ale stačit? Jaké to je být muzikantem? Ustojí vybraných 70 žáků z krajských zušek tvrdou práci po boku "starších kolegů" z Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a dokážou naplnit očekávání a požadavky dirigentů? Štáb IS Produkce trávil s aktéry historicky nejrozsáhlejšího projektu veřejných základních uměleckých škol v kraji několik měsíců, zachytil řadu myšlenek, pozadí toho, jak funguje orchestr, jakou roli hraje motivace, úspěchy i nezdary,..

Žáci nakonec pod vedením dvou dirigentů absolvovali šňůru tří koncertů a jednoho open air vystoupení, potkali se s několika osobnostmi, zajímavými moderátory (herci Eva Josefíková, Radoslav Šopík, Jitka Josková,..), někteří dávali rozhovory, byli součástí fotokampaně "Hudba patří do ulic", součástí národního projektu ZUŠ Open Nadačního fondu Magdaleny Kožené (která za nimi přijela i osobně), zažili živé televizní vstupy a především - poznali sebe sama.

Koncerty se odehrály na jaře 2017 v Kroměříži, Uherském Brodě a ve Zlíně, kde byly součástí programu 57. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež.

Partnerem projektu je Filharmonie Bohuslava Martinů, která byla zastoupena 25ti hráči orchestru.

„Spolupráce s FBM nás motivovala k přizvání do funkce hlavního dirigenta projektu hudebníka a šéfdirigenta orchestru Vojtěcha Spurného,“ řekla předsedkyně Spolku Zuška?Zuška! Martina Hniličková. Vojtěch Spurný vedl speciální orchestr ve Zlíně, ve zbývajících městech na dirigentském stupínku stanul Jiří Kadavý.

„Jsme rádi, že projekt upoutal pozornost na národní úrovni. Připravovali jsme ho dva roky. Znamená mimořádný vklad do života žákům veřejných ZUŠ v kraji. Už teď připravujeme další ročník, který se uskuteční v roce 2019," dodává manažerka projektu Jana Kubáčová.

„Kontakt s dětmi a jejich bezprostředností je velmi osvěžující a člověk si při něm uvědomí, nakolik ho už pohltila "orchestrální rutina" a že je možné v sobě znovu obnovit přirozenou radost z muzicírování. A to už vůbec nemluvím o tom, že podobné projekty a jejich podpora jsou svého druhu investicí do budoucího publika filharmonie,“ řekl Vojtěch Spurný. Vzájemné klady spolupráce filharmonie na projektu zušek vidí i ředitel FBM Josef Němý: „Účast hráčů filharmonie ve společném orchestru s žáky ZUŠ z mého pohledu zvýší pozitivní renomé naší filharmonie. Pro žáky ZUŠ jsou jistě naši hráči velkými vzory. Možnost zahrát si s nimi ve společném orchestru pak určitě umocní jejich píli ještě více na sobě pracovat. A jejich nadšení zase pozitivně působí na naše hráče.“

Projekt kromě Nadačního fondu, filmového festivalu, IS Produkce, Tescomy, či Nadace Synot podpořili svou záštitou hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, primátor města Zlín MUDr. Miroslav Adámek, starosta a senátor Uherského Brodu Ing. Patrik Kunčar a starosta Kroměříže Mgr. Jaroslav Němec.