ZUŠky pomohou rozvoji neonatologie v KNTB ve Zlíně

KRAJSKÉ ZUŠ ZÍSKALY PRO NEONATOLOGII VE ZLÍNĚ 132 237 Kč

 

V prosinci a lednu se úplně poprvé dvanáct (z dvaceti) ZUŠ ZK spojilo ve prospěch jednoho charitativního projektu, a to sbírky Malemimi.cz na podporu rozvoje neonatologie v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Na svých akcích školy získaly přes sto třicet tisíc korun.

Projekt má být cestou k individualizované péči pro maminky dříve narozených dětí. Snahou je zajistit v prostorách stávající JIP a IMP (intermediární) péče prostorové podmínky a pohodlí pro maximalizaci délky pobytu matky (otce).

 

 

Benefiční akce škol proběhly v sálech, domech kultury i kostelích. Program byl vždy jiný a byl tvořen výkony žáků dané školy. Představily se děti ve všech čtyřech uměleckých oborech (tanečním, hudebním, literárně-dramatickém i výtvarném).

Největší částku 28.638,- Kč vynesl koncert ZUŠ Zlín - Jižní Svahy.

Součástí většiny akcí byla prezentace projektu. O tu se postarali přímo lékaři KN, včetně MUDr. Jozefa Macka, Ph.D. primáře Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati, jež stojí za myšlenkou individualizované péče o předčasně narozené děti. Mimo lékaře projekt prezentoval i jeho iniciátor, zlínský podnikatel, Martin Gazda, který sám zažil nelehkou situaci s předčasně narozenou dcerou.

 

Každý rok základní umělecké školy Zlínského kraje pomáhají prostřednictvím benefičních koncertů, adventních i novoročních akcí potřebným – a to jak jednotlivcům, tak organizacím, lékařským zařízením a dalším. Řada státních základních uměleckých škol navíc nezištně spolupracuje s dalšími charitativními organizacemi a podporuje vystoupeními bez nároku na honorář mnoho akcí v kraji.  

 

ZUŠ Zlín Jižní svahy – 28.638 Kč

ZUŠ Kroměříž – 20.000,- Kč

ZUŠ Uherský Ostroh – 17.972 Kč (výtěžek ze dvou koncertů)

ZUŠ Slavičín – 14.900,-
ZUŠ Zlín – 11.000 Kč

ZUŠ Otrokovice – 10.404 Kč
ZUŠ Bojkovice – 9.300 Kč

ZUŠ Luhačovice – 7.000 Kč
ZUŠ Napajedla – 4.617 Kč
ZUŠ Holešov – 3.731 Kč
ZUŠ Bystřice pod Hostýnem – 2.875 Kč
ZUŠ Valašské Meziříčí – 1.800,-